Felülvizsgálat menete - Pócsi P. Zoltán - Energetikai tanúsító, villamos felülvizsgáló - UNREGISTERED VERSION

Go to content

Main menu

Felülvizsgálat menete

Épületenergetika

A tanúsítási folyamatnak három típusát különböztethetjük meg:

1. Egyszerűsített tanúsítás

Ez a módszer alkalmazandó új építésű ingatlanok esetén, amennyiben rendelkezésre állnak az épületszerkezetekre és épületgépészeti berendezésekre vonatkozó kivitelezési dokumentációk, valamint a felelős műszaki vezető nyilatkozata arról, hogy a dokumentációnak megfelelő anyagok, berendezések kerültek beépítésre. Ekkor a tervező által végzett energetikai számítás, valamint a felelős műszaki vezető nyilatkozata a tanúsítás alapja.2. Számításon alapuló rögzített idő-ráfordítású tanúsítás

Ezt a tanúsítási módszert a 105/2012 kormányrendelet lakóépületek tekintetében megszüntette.


3. Normál, számításon alapuló tanúsítás


Ez a módszer alkalmazandó olyan épületek esetén amelyek nem új építésűek, nem állnak rendelkezésre kiviteli dokumentációk, ezért az épület határoló szerkezeteinek, épületgépészeti rendszereinek pontos felmérése szükséges.

A tanúsítás során vizsgálom:

- az épület összes lehűlő felületének nagyságát és általa körbezárt fűtött légtérfogatot,
- határoló falak, padló, födém és nyílászáró szerkezetek hőtechnikai paramétereit,
- falcsatlakozások és hőhidak jellemzőit,
- az épület benapozottságát és üvegezett felületeinek árnyékolhatóságát,
- az épület becsült légcsereszámát, éjszakai szellőztetésének lehetőségét,
- az épület fűtési-, használati melegvíz ellátó-, légtechnikai- és - nem lakóépületek esetén - világítási rendszerét.

A felsorolt rendszerek paramétereit rögzítem és számításokat végzek. Ennek eredménye lesz az adott épületre jellemző energiafelhasználás, és az annak megfelelő osztályba sorolás.Felmérés és tanúsítvány készítés ideje:


Megrendelőimmel igyekszem a legoptimálisabb időpontot megtalálni mind a helyszíni felmérés, mind pedig a tanúsítvány elkészítésére  vonatkozóan. Általánosan elmondható, hogy a helyszíni felmérés és megrendelés délutáni, valamint hétvégi időpontban történő megvalósítása is lehetséges, mivel nem várom el a Tisztelt Megrendelőtől, hogy a felmérés miatt szabadságot vegyen ki.

A tanúsítvány általában a felmérés időpontjától számított 2-3 napon belül elkészül, amennyiben lehetséges személyes átvétellel vagy postai úton juttatom el a Megrendelőhöz.


 
Back to content | Back to main menu