Tájékoztató - Pócsi P. Zoltán - Energetikai tanúsító, villamos felülvizsgáló - UNREGISTERED VERSION

Go to content

Main menu

Tájékoztató

Érintésvédelem

Miért van szükség érintésvédelemre?
Az érintésvédelem célja az üzemszerűen feszültség alatt nem álló, de meghibásodás esetén feszültség alá kerülő vezetőképes részek érintéséből származó balesetek elkerülése. Köznyelven fogalmazva, minden elektromos berendezés állapotát, védelmét ellenőrizni szükséges, hogy hiba esetén a megfelelő védelmi berendezések működése bekövetkezik-e, ezzel megvédve a hibás berendezés környezetében lévő személyeket, állatokat.

A vizsgálat gyakoriságát a 22/2005. (XII.21.) FMM rendelettel módosított 14/2004. (IV. 19.) FMM rendelet, a vizsgálatra kötelezett létesítményeket pedig a 8/1981. (XII. 27.) IpM rendelet a Közösségi - és Lakóépületek Érintésvédelmi Szabályzatáról - röviden KLÉSZ - írja elő.

A KLÉSZ IV. fejezete szerint az ingatlankezelő feladata a kezelése alatt álló ingatlan villamos hálózatának rendszeres, legalább 6 évenkénti ellenőrzése. A rendszeres felülvizsgálatokon túl kötelező elvégezni az érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálatot a villamos hálózat bővítése, javítása, átalakítása után. Ha nincs ingatlankezelő, akkor a vizsgálatok elvégeztetése az ingatlan tulajdonosát terheli.

A KLÉSZ hatálya alá tartozó építmények:

- üzlethelyiségek
- lakóépületek
- közösségi épületek
- iskolák
- óvodák
- 30kW teljesítményfelvételt meg nem haladó ipari létesítmény


Iskolák, óvodák és egyéb közösségi építményekben javasolt a 6 évenkénti ellenőrzést 3 évre csökkenteni élet-, és balesetvédelmi okokból.

Üzemépületnek számít, tehát 3 évenkénti kötelező szabványossági felülvizsgálat szükséges minden olyan termelő, szolgáltató ipari létesítményben, amelynek az energiaigénye a 30kW-ot meghaladja.

 
Back to content | Back to main menu